Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Vlad Tepes

 (1448) (1456-1462) (1476)

 

 

 

       Vlad Tepes (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), denumit si Vlad Draculea (sau Dracula, de catre straini), a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1456-1462 si 1476.

       S-a nascut in cetatea Sighisoara in Transilvania. A fost fiul lui Vlad al II-lea Dracul si al unei nobile transilvanene.

       A fost de doua ori casatorit: cu o nobila din Transilvania si cu Ilona Szilagyi, verisoara cu Matei Corvin.

       A avut trei baieti: Mihail, Vlad cu transilvaneanca si pe Mihnea I cel Rau cu Ilona.

       in timpul domniei sale, Tara Romaneasca si-a obtinut temporar independenta fata de amenintarea otomana. Vlad Tepes era vestit datorita cruzimii sale si datorita faptului ca isi tragea inamicii in teapa. Din porunca sa 41 de oameni au fost trasi in teapa si 300 de oameni au fost arsi. Datorita disputelor cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat, propagandistic, ca un domnitor crud, desi cruzimea sa era obisnuita in acele timpuri.

       in 1453, Imperiul Bizantin a fost inlocuit de Imperiul Otoman, care obtine controlul asupra Constantinopolului (actuala denumire turca Istanbul) si care continua sa asedieze Europa. in cele din urma, Imperiul Otoman ajunge sa controleze mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, partial Ungaria, partial Romania, Bulgaria, Armenia si Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la portile Vienei, al carei asediu este respins. in acest context istoric, Vlad Tepes a fost un print care a luptat pentru a-si apara domnia si tara, folosind impotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care faceau parte si executiile si supliciile cu caracter exemplar si de intimidare.

       Tatal sau, Vlad al II-lea Dracul, a fost atras in Ordinul Dragonului cu aproape un an inainte. Ordinul - care poate fi comparat cu Ordinul Maltei sau cu Ordinul Cavalerilor Teutoni - era o societate militaro-religioasa, ale carei baze au fost puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, Rege al Ungariei (mai tarziu Sfant imparat Roman) si de cea de-a doua sotie a sa, Barbara Cilli.

       Simbolul Ordinului era Dragonul. Principalele scopuri ale unor astfel de ordine fraternale erau protejarea intereselor catolicismului si cruciada contra turcilor otomani. Datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului, tatal lui Vlad Tepes era supranumit si Vlad Dracul, drac pastrand la acea vreme si semnificatia de dragon. Ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul, Vlad al III-lea a fost supranumit si Draculea, termen utilizat de insusi Vlad Tepes in corespondenta oficiala.

       Porecla Tepes i s-a atribuit lui Vlad al III-lea de pe urma executiilor frecvente prin trasul in teapa, pe care acesta se pare ca le ordona. Chiar si turcii il denumeau Kazikli Bey, (insemnand Printul Tepes). Acest nume a fost utilizat pentru prima oara intr-o cronica valaha din 1550 si s-a pastrat in istoria romana.

       in iarna anului 1436, Vlad al II-lea Dracul a devenit domn al Tarii Romanesti (una dintre cele trei provincii romanesti, celelalte doua sunt Moldova si Transilvania) si s-a stabilit la Curtea domneasca de la Targoviste, unde Vlad Tepes si-a urmat tatal si a trait sase ani. in 1442, din motive politice, Vlad si fratele sau mai tanar, Radu cel Frumos au fost luati ostatici de catre sultanul Murad al II-lea; Vlad al III-lea a stat ostatic pana in 1448, in timp ce fratele sau a ramas pana in 1462. Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in ascendenta la putere a lui Vlad; cel mai probabil in aceasta perioada a adoptat acel punct de vedere al vietii foarte pesimist. Turcii l-au eliberat dupa ce l-au informat de moartea tatalui sau in 1447 - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. El a aflat si despre moartea fratelui sau mai mare, Mircea, si despre cum cel mai varstnic fiu legitim al lui Vlad Dracul a fost torturat si ingropat de viu de boierii de la Targoviste.

       La varsta de 17 ani, Vlad Tepes, sustinut de o cavalerie turceasca si un contingent de trupe imprumutate lui de pasa Mustafa Hassan, a facut primul pas in cucerirea tronului valah. Dar, doua luni mai tarziu, a fost infrant de Vladislav al II-lea, care si-a reluat tronul. Pentru a-si asigura a doua si cea mai lunga domnie, Vlad al III-lea a fost nevoit sa astepte pana pe 20 august 1456, cand a avut satisfactia de a-si omori dusmanul de moarte si asasinul tatalui sau.

       Primul act important de razbunare a fost indreptat catre boierii din Targoviste, vinovati de moartea tatalui si a fratelui sau. in duminica de Pasti a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care au participat la petrecerea princiara. Cei mai batrani au fost trasi in teapa, iar ceilalti au fost fortati sa strabata pe jos drumul de o suta de kilometri din capitala pana la Poenari, unde au fost fortati sa construiasca o fortareata pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la raul Arges. Cei care au murit au fost inlocuiti, astfel domnitorul reusind sa creeze o noua nobilime si sa obtina o fortareata pentru viitoare urgente.

       Vlad Tepes era cunoscut pentru tehnicile sale de pedepsire brutale. Conform detractorilor sasi (din Transilvania), el ordona adeseori ca oamenii sa fie jupuiti de piele, fierti, decapitati, orbiti, strangulati, spanzurati, arsi, fripti, ciopartiti, batuti in cuie, ingropati de vii, injunghiati etc. De asemenea, ii placea sa le taie victimelor nasul, urechile, organele genitale si limba. insa metoda sa favorita era trasul in teapa, de unde a provenit porecla de Tepes, cel care trage in teapa. Aceasta tehnica a fost folosita in anii 1457, 1459 si 1460 contra negustorilor transilvaneni care au ignorat legile sale de comert. Incursiunile pe care le facea intre sasii din Transilvania erau de asemenea acte de protectionism menite sa protejeze activitatile comerciale din Tara Romaneasca. in acea perioada era obisnuit ca pretendentii la tronul Tarii Romanesti sa gaseasca sprijin in Transilvania, de unde asteptau momentul potrivit pentru a actiona.

       La inceputul lui 1462, Vlad a lansat o campanie impotriva turcilor pe Dunare, omorand peste 38.000 de oameni. Datorita faptului ca emisarii au refuzat sa-si dea turbanele jos in fata sa, Vlad s-a asigurat ca emisarii vor ramane cu ele asa, poruncind sa le fie batute cuie in capete. De asemenea, refuzul dat cererii unor emisari turci de a plati tribut, l-a infuriat pe sultanul Mahomed. Acest gest de impotrivire a fost riscant, armata sultanului Mahomed al II-lea fiind cu mult mai puternica decat cea a Tarii Romanesti. Cand sultanul a aflat despre executia brutala a celor doi trimisi ai sai, acesta s-a hotarat sa-l distruga pe Vlad o data pentru totdeauna. Astfel, sultanul a ordonat lansarea unui masiv atac asupra Valahiei, cu scopul de a o transforma intr-o provincie turceasca. A intrat in Tara Romaneasca cu o armata de trei ori mai mare decat cea a lui Vlad Tepes. Gasindu-se fara aliati, Vlad al III-lea a fost nevoit sa se retraga la Targoviste, sa-si arda propriul sat si sa otraveasca fantanile din drum, pentru ca armata turceasca sa nu gaseasca nimic de baut sau de mancat in drum. in iarna anului 1462, Vlad a reusit sa obtina multe victorii. in timpul unei invazii, cand sultanul, epuizat, a ajuns aproape de capitala, s-a confruntat cu o vedere inspaimantatoare: mii de tepe sustineau craniile a peste 20.000 de captivi turci, o scena terifianta care a fost poreclita mai tarziu Padurea Tepelor. Aceasta tactica de teroare aranjata deliberat de Vlad al III-lea a avut efectul scontat. Imaginea a avut un efect puternic asupra celor mai de incredere ofiteri ai lui Mahomed, iar sultanul, obosit si infometat, a recunoscut infrangerea si s-a intors la Istanbul (merita mentionat ca pana si Victor Hugo, in Legende des Siècles, aminteste de acest incident unic).

       Dupa retragerea din teritoriul Valah, Mahomed l-a pus pe Radu cel Frumos, fratele mai mic al lui Vlad Tepes si favoritul turcilor la tronul valah, in capul armatei turcesti. Acesta, alaturi de detractorii lui Vlad, si-a urmarit fratele pana la castelul Poenari, de pe Arges.

      Conform legendei, atunci a fost momentul in care sotia lui Vlad, pentru a scapa de temnita turceasca, s-a sinucis aruncandu-se de pe o creasta inalta - o scena exploatata de Francis Ford Coppola in filmul Bram Stoker's Dracula. Vlad a reusit sa scape asediului fortaretei sale, folosind un pasaj secret prin munte. Ajutat de cativa tarani din satul Arefu, a reusit sa ajunga in Transilvania, unde s-a intalnit cu regele Ungariei, Matei Corvin. insa, Matei l-a arestat si l-a intemnitat in capitala Ungariei, Visegrad. Motivul arestului poate fi discutat pentru ca dupa unii istorici prin faptul ca a fost direct dus la Budapesta, Vlad a fost protejat de sasii care voiau sa il omoare. Vlad a fost recunoscut ca print al Valahiei pentru a treia oara in 1475, insa s-a bucurat de o perioada foarte scurta de domnie. A fost asasinat la sfarsitul lunii decembrie 1476. Corpul sau a fost decapitat si capul trimis sultanului, care l-a asezat intr-o teapa, ca dovada a triumfului asupra lui Vlad Tepes. S-a emis ipoteza ca Draculea ar fi fost ingropat la Manastirea Snagov, pe o insula din apropierea Bucurestilor. Examinarile recente au aratat ca mormantul lui Tepes de la manastire contine doar cateva oase de cal datate din neolitic si nu ramasitele adevarate ale domnului valah. Dupa opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormantul acestuia ar fi pe locatia manastirii Comana, ctitoria voievodului.

 

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright © 2009 by Catalin C.