Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Mircea cel Batran (1386-1418)

Cel Mare

 

 

       Mircea cel Batran (1355 - 31 ianuarie 1418), voievod al Tarii Romanesti intre 23 septembrie 1386 - noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 - 31 ianuarie 1418) a fost unul dintre cei mai importanti conducatori ai Tarii Romanesti. El este fiul lui Radu I si fratele lui Dan I pe care il secondeaza la tron dupa moartea acestuia, la 23 septembrie 1386. in actele oficiale apare ca in Hristos Dumnezeu, binecredinciosul si de Hristos iubitorul si singur stapanitorul, Io Mircea mare voievod si domn... in istoriografia romana apare si sub numele Mircea cel Mare.

       Mircea urca pe tron dupa moartea fratelui sau Dan, petrecuta la 23 septembrie 1386. El gaseste Tara Romaneasca in plin proces de dezvoltare datorita politicilor intelepte promovate de inaintasii sai si va continua consolidarea economiei, Armatei, Administratiei si Bisericii.

        Rezultatele obtinute ii vor permite sa reziste tendintelor de expansiune ale Regatului Ungar si ale Poloniei, care urmareau in special acapararea gurilor Dunarii, si sa stavileasca fortele otomane aflata in plina expansiune in Balcani.

       Mircea a intrat in conflict cu Imperiul Otoman datorita interventiilor sale in sprijinul popoarelor crestine din sudul Dunarii. in 1395, Baiazid I (zis si "Ildirim", "Fulgerul") a trecut Dunarea in fruntea unei forte insemnate (aprox. 40.000 de soldati, dupa unii autori). Mircea bazandu-se pe o armata mai mica (aprox 12.000 de soldati), neputandu-se opune intr-o lupta deschisa, a ales o tactica de hartuire. in ziua de 17 mai 1395 (dupa alte surse 10 octombrie 1394), armata Tarii Romanesti infrange avangarda otomana intr-un loc mlastinos si impadurit, numit Rovine. Batalia nu este decisiva, caci Mircea cel Batran, dupa o lupta data langa Arges, pierde tronul si se retrage in Transilvania. Strategia militara abordata de catre acesta precum si tactica retragerii ii aduce o oarecare faima intre conducatorii acelei vremi. in Tara Romaneasca, turcii il aseaza in scaun pe un anume Vlad, care va fi indepartat de catre Mircea abia in 1397, cu ajutor militar din partea lui Sigismund de Luxemburg.

       in 1396 Mircea, in calitate de principe crestin vasal regelui maghiar, participa la cruciada anti-otomana initiata de o parte a capetelor incoronate si o parte a nobilimii occidentale si condusa teoretic de regele maghiar. Dupa cateva succese minore, cruciada s-a incheiat lamentabil cu dezastrul de la Nicopole din 25 septembrie. Oastea valaha, formata din cavalerie usoara, nefiind invitata sa ia parte la sarja cavaleriei grele, se retrage fara a intra in lupta.

       Anul urmator, 1397, pe raul Ialomita, precum si in 1400, Mircea cel Batran zdrobeste categoric doua incursiuni otomane ce se intorceau peste Dunare din expeditii de jaf in Transilvania.

       infrangerea sultanului Baiazid I de catre Timur Lenk (Tamerlane sau Timur cel Schiop) la Ankara in vara lui 1402 a deschis perioada de anarhie in Imperiul Otoman, ca urmare Mircea a organizat impreuna cu regele maghiar o campanie impotriva turcilor. in 1404 Mircea a reusit sa se impuna din nou drept conducator peste Dobrogea. Mai mult, el a luat parte la lupta pentru tronul imperiului otoman si l-a ajutat pe Musa Celebi sa devina sultan (pentru o perioada scurta), dupa moartea caruia a sprijinit si alti pretendenti (Mustafa Celebi, frate al lui Musa, apoi pe seicul Bedr-ed-Din).

       Cu toate acestea, sultanul Mahomed I reuseste sa-si infranga oponentii si planuieste o expeditie de pedepsire a voievodului valah.

       Pentru a evita campania sultanului, Mircea semneaza spre sfarsitul domniei (1415 sau 1417) un tratat de pace cu Imperiul Otoman, care recunostea libertatea Valahiei in schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur. Totodata, domnul roman a fost obligat sa trimita la Constantinopol un fiu drept garantie.

       Mircea cel Batran a incetat din viata la 31 ianuarie 1418, fiind inmormantat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie acelasi an. La domnie a urmat fiul sau Mihail I, asociat inca din 1408.

       Principe intre crestini cel mai viteaz si cel mai ager, asa cum a fost numit de catre istoricul german Leunclavius, Mircea a domnit peste Valahia timp de 32 de ani. Pe plan intern, domnitorul s-a dovedit un bun gospodar, prin masurile economice intelepte pe care le-a luat, si un adevarat crestin, lasand in urma sa mai multe lacase de cult. Pe langa succesele militare, Mircea a fost un stralucit diplomat, atat in relatiile cu Ungaria si Polonia, cat si cu Imperiul Otoman, caruia i-a determinat o buna bucata de timp situatia interna. Reusind sa impiedice in mod eficient expansiunea otomana in nordul Dunarii, Mircea cel Batran devine o figura proeminenta a luptei crestinilor din Balcani.

   

 

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright 2009 by Catalin C.