Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Ioan Voda cel Viteaz (1572-1574)

 

 

 

       Ioan al III-lea sau Ioan Voda cel Cumplit (n. 1521-1574), a fost domnitor al Moldovei. Este fiul lui Stefanita Voda cel Tanar (1517-1527) cu o armeanca. A domnit din februarie 1572 pana in iunie 1574.

       in timpul domniei sale a dus o politica de intarire a autoritatii princiare, lovind in boierime, care l-a numit "Ioan Voda cel Cumplit". A vrut sa ia domnia inca de la rasturnarea lui Alexandru Lapusneanu de catre Despot Voda. Neizbutind si nefiind ajutat nici de tatari, polonezi sau germani, se retrage la Constantinopol. Exilat la Rhodos in urma insistentelor reinscaunatului Alexandru Lapusneanu, ajunge negustor de pietre scumpe, obtinand avere si trecere la Istambul. Punandu-se in legatura cu boierii moldoveni, intre care cu Ieremia Golia Cernauteanu, nemultumit de prea multa plecare catre polonezi a lui Bogdan Lapusneanu, fiul lui Alexandru Lapusneanu. Jurand credinta turcilor Ioan Voda castiga tronul Moldovei. Bogdan Lapusneanu e invins si gonit cu tot ajutorul polonez, ba chiar inlaturat si din Polonia. Vazandu-si visul implinit, cauta sa-si asigure tronul in exterior, punandu-se bine si cu turcii si cu polonezii, pe de o parte, iar pe de alta asmutindu-i pe unii impotriva altora prin tot felul de iscodiri, uneltiri si minciuni. Pe plan intern, persecuta si chinuie cumplit pe boieri si clerici, de unde si supranumele de "cel Cumplit". in curand insa se ivesc piedici in domnia lui. Doamna Chiajna ceruse cu multi bani tronul Moldovei pentru fiul ei Petru Schiopul. Turcii ii propun lui Ioan Voda sa dea el banii si tributul oferit de Chiajna, sau sa plece. Ioan Voda refuza.

       Aliat cu cazacii, se arunca intr-un sir de lupte, care reprezinta momentele cele mai glorioase ale domniei acestui voievod. intampina armata invadatoare a lui Alexandru Voda al Munteniei, care sustinuta si de un contingent otoman il aducea pe Petru Schiopul domn in Moldova, invingand-o intr-o actiune fulgeratoare langa Jiliste, la vadul Ramna (Ramnicul Sarat). Pune la Targoviste domn pe un credincios de-al sau, Vintila, indreaptandu-se apoi spre Braila, unde se refugiase Petru Schiopul. Aici se da o batalie in care Ioan Voda invinge, dupa care se indreapta spre Bugeac pentru a-i sprijini pe cazaci. invinge trei corpuri de oaste turceasca la Tighina si Cetatea Alba. Are loc o noua expeditie in vara lui 1574, alcatuita din turci, tatari si munteni. in timp ce Ioan Voda ii invinge si alunga pe tatari, Golia e trimis sa-i tina pe turci la Dunare. Turcii reusesc sa treaca iar Ieremia Golia fuge spre Ioan Voda aflat cu ostirea langa iezerul Cahulului, directie in care se indreapta si oastea turca. Aici se da lupta si calarimea boierilor in frunte cu Golia trece la dusman. Sosirea tatarilor ii copleseste pe moldoveni, care se retrag in satul Roscani, in apropiere. Dupa o lunga si eroica, dar si zadarnica rezistenta, Ioan Voda s-a predat. Turcii il ucid leagandu-l de cozile a doua camile, pentru a-l sfarteca (10-11 iunie). Ostirea, care nu apucase sa paraseasca locul luptei, se intoarce atunci spre turci, si ostenii lui Ioan Voda reincep lupta pentru a razbuna moartea miseleasca a voievodului.

       Pentru cei care nu cunosc istoria si faptele lui Ioan Voda, ii sfatuiesc sa citeasca o carte despre el. Doar asa se va vedea cat de aproape a fost de fapte marete acest geniu militar si ca doar nesansa si tradarile boierilor  l-au facut sa fie un martir al neamului.  Ioan Voda ocupa un loc aparte in istoria romanilor, Mihai Viteazul fiind un predecesor al ideilor sale.

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright 2009 by Catalin C.