Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Decebal (87-106)

 

 

  

        Regele Decebal s-a nascut intre anii 55-60 en, ca fiu al regelui dac Scorilo. Talentul sau militar il ridica in scurt timp in fruntea armatei iar cand unchiul sau Duras-Diurpaneus ajunge prea batran ii ia locul bine meritat in fruntea poporului geto-dac in anul 87 en, cu ocazia ofensivei imparatului roman Domitian. 

       Strateg talentat, Decebal reuseste sa zdrobeasca armata trimisa impotriva sa de imparatul Domitian, sub comanda lui Cornelius Fuscus (87 en). Invins, un an mai tirziu la Tapae de Tetius Iulianus, incheie o pace onorabila, profitind de infringerea suferita de romani din partea qvazilor si marcomanilor.

      Conditiile pacii, favorabile romanilor (Decebal devenea rege clientelar al Romei si ceda anumite capete de pod in stinga Dunarii) au fost exploatate cu multa abilitate in folosul sau. Decebal utilizeaza sudsidiile, inginerii si instructorii militari, primiti conform conditiilor pacii, pentru a se intari in vederea viitoarelor ciocniri cu Roma, amplifica si desavirseste sistemul de fortificatii din Muntii Orastiei, isi echipeaza si instruieste oastea. Ajuns imparat in 98 en, Traian suspenda orice ajutor catre Dcebal si se pregateste activ pentru cucerirea Daciei. 

      Razboiulincepe in 101 en. Invins la Tapae, Decebal incearca zadarnic, impreuna cu aliatii germani, roxolani si celti, organizind un amplu atac de diversiune asupra garnizoanelor de la Dunarea de Jos .In anul 102 romanii patrund in Muntii Orastiei, cuceresc cetatea de la Costesti si se apropie de Sarmizegetusa. Decebal cere pace si o obtine in conditii grele, pierzind teritorii, obligindu-se sa darime fortificatiile si sa renunte la politica externa independenta. Traian , care privea pacea numai ca pe un ragaz intre doua razboaie, concentreaza noi trupe si construieste podul de la Drobeta. Decebal dindu-si seama de inevitabilitatea unui nou razboi, incalca pacea din 102 si se pregateste febril de aparare. Dupa inceperea ostilitatilor (105en), il captureaza pe Longinus, comandantul trupelor romane din Dacia incercind sa il determine pe imparat sa incheie pacea dar generalul roman se sinucide..Razboiul i-a sfirsit in 106 en prin cucerirea cetatilor din Muntii Orastiei, Decebal se retrage spre nord dar este ajuns de cavaleria romana si pentru a nu fi capturat se sinucide. Capul sau a fost adus imparatului de catre cercetasul Claudius Maximus Tiberius , la Ranisstorum si trimis apoi la Roma,unde a fost aruncat pe treptele Gemoniae.

     Desi dacii pierd aceste razboaie impotriva romanilor viata lor continua. O suprafata de circa 25% din Dacia (pana la Rosia Montana la nord si pana la Olt la est) devine colonie romana, din care Imperiul va lua aurul necesar pentru a se redresa financiar intr-o prima faza din tezaurul a carui localizare este dezvaluita de sclavul dac Bicilis, apoi din minele de la Rosia Montana. Astfel desi capitala coloniei este Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cel mai important oras din teritoriu este Apullum, oras prin care trece aproape intreaga cantitate de aur ce ia drumul vestic.Dacia va mai oferi Imperiului mai multe legiuni alcatuite exclusiv din daci care vor facilita victoria in multe colturi ale Europei. Cucerirea Daciei nu reprezinta disparitia poporului dac ci  mai degraba intrarea lui intr-o noua era, una care va aduce tarii nume mari de eroi la fel ca si cel al lui Decebal.

 

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright 2009 by Catalin C.