Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Constantin Brancoveanu (1688-1714)

(Martirul)

 

      Constantin Brancoveanu domnitor al Tarii Romanesti intre (1688-1714) nepot al domnitorului Serban Cantacuzino caruia ii si urmeaza la tron, a fost adus la tron de marea boierime,

Vita de Brancoveni, viitorul domn s-a nascut in satul cu acellasi nume din judetul Olt. A ramas orfan de tata de mic. In 1674 i-a murit fratele, Barbu la Constantinopol; Constantin Brancoveanu devine singurul mostenitor al uriasei averi a lui Matei Basarab si unul dintre cei mai bogati boieri din tara.

Turcii chiar ii ziceau "Printul de aur".
Pana sa urce pe tron, Brancoveanu a fost pe rand: paharnic, logofat, postelnic, mare spatar, mare logofat.

In istoria Europei medievale, Constantin Brancoveanu s-a remarcat ca un mare om politic si fin diplomat. Domnind intr-o zona fierbinte a Europei, Brancoveanu a trebuit sa lupte impotriva expansiunii otomane, care ameninta stabilitatea continentului. Pentru aceasta, a recurs la aliante strategice cu vecinii, urmarind pastrarea independentei Tarilor Romane si apararea credintei ortodoxe stramosesti prin constituirea unui front antiotoman impreuna cu popoarele din Balcani. 

          Politica sa externa a urmarit echilibrul fata de presiunile celor trei mari imperii: austriac, otoman si rus. El a aderat la Liga sfanta (constituita in 1684 din initiativa Papei Inocentiu al XI-lea), alcatuita din Statul Papal, Imperiul Habsburgic, Polonia, Venetia si Rusia, care dorea alungarea turcilor din Europa si realizarea unui nou echilibru politic intre puterile Europene.

         Relatiile sale externe si negocierile abile i-au atras supranumele de "mesterul neantrecut al diplomatiei". Lui i se datoreaza introducerea de noi metode in diplomatia secolului al XVIII-lea, precum corespondenta secreta si folosirea agentilor secreti in marile capitale ale continentului.

         Jocul duplicitar al lui Brancoveanu a fost aflat de sultan, caruia ii era vasal, iar in anul 1711 acesta a hotarat sa se razbune pe domnitorul roman. Dat fiind faptul ca in acel moment Brancoveanu nu mai avea aliati nici macar in rudele lui, Cantacuzinii, soldatii turci l-au luat din propria resedinta impreuna cu fii si ginerele sau, nimeni opunandu-se, atat de tare se ajunsese la tradare.

          Ginerele domnitorului a fost decapitat primul. Au urmat fiii cei mari. Inspaimantat, Matei, mezinul, a fost gata sa renunte la crestinism: "Da-mi voie sa-mi traiesc tineretea. Mai bine vreau sa fiu mahomedan decat sa mor nevinovat. Brancoveanu s-a impotrivit, iar calaul i-a retezat si capul copilului. Constantin Brancoveanu insusi a ingenuncheat ultimul in fata gadelui. Capetele celor sase au fost plimbate pe strazile Istanbulului in varfuri de sulite, iar trupurile, aruncate in mare. Doamna Maria a aflat vestea in inchisoare. Cu ajutorul Patriarhiei Constantinopolului a inceput pescuitul cadavrelor, care si-au gasit odihna vesnica la Halki, intr-o veche manastire zidita de imparatul Ion Paleologul.

         Lui Constantin Brancoveanu i-a urmat la domnie Stefan Cantacuzino.

 

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright 2009 by Catalin C.