Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Basarab I  (1310-1352)

(Intemeietorul)

 

 

      A fost fiul lui Thocomerius, iar in cronicile maghiare mai apare si cu numele de Bazarad sau Ivanko Bazarad. Istoricii romani din secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX l-au considerat pe Basarab ca fiind roman, insa ulterior, mai multi istorici, intre care Nicolae Iorga si Neagu Djuvara s-au aplecat tot mai mult asupra propunerii ca Basarab I a fost de origine cumana.

      A fost primul domnitor al tarii Romanesti atestat de documente. El este cel care a reunit sub autoritatea sa toate teritoriile de la sud de Carpati, intemeind statul medieval tara Romaneasca, intr-un moment in care marile puteri vecine nu puteau interveni aici, deoarece se confruntau cu lupte pentru putere sau cu alte probleme interne.

      O perioada de timp a avut relatii bune cu regele Ungariei, Carol Robert de Anjou (1308-1324), si cu papa de la Roma, insa la 28 iulie 1330, domnul tarii Romanesti l-a sprijinit pe tarul bulgar Mihail Sisman in lupta impotriva sarbilor, incheiata cu victoria acestora din urma. Infrangerea a fost folosita de regele Carol Robert pentru a incerca sa-l inlature pe Basarab I de pe tron, deoarece acesta dorea sa aiba o autonomie din ce in ce mai mare fata de Ungaria si pentru ca stapanea teritorii in Transilvania, unde se amestecase si in luptele pentru tron.

    Astfel in toamna anului 1330, regele maghiar Carol Robert de Anjou a organizat o expeditie in tara Romaneasca, pentru a-l pedepsi pe Basarab, considerat a fi necredincios, nesupus si razvratit.Basarab a facut propuneri de pace regelui Ungariei, oferindu-i o importanta despagubire, de 7 000 de marci de argint, dar care nu a fost acceptata. Carol a inaintat pe teritoriul tarii Romanesti, dar nu a putut sa se aprovizioneze, deoarece Basarab a ordonat pustiirea a tot ce se gasea in calea ostilor maghiare. Trebuie mentionat ca de la Basarab I pustiirea pamanturilor si otravirea fantanilor a devenit una din principalele arme ale Domnitorilor romani impotriva cotropitorilor.

   Ajuns pana la Arges, Carol Robert a ordonat trupelor sale sa se retraga. Pe drumul de intoarcere spre Transilvania, in tara Lovistei, in locul numit Posada, s-a desfasurat, intre 9 si 12 noiembrie 1330, lupta dintre ostile romane si maghiare. Oastea lui Basarab, aflata pe stanci, a rostogolit bolovani si copaci si a trimis o ploaie de sageti asupra celei maghiare, care a fost infranta. Carol Robert de Anjou a scapat cu viata numai prin fuga de pe campul de lupta si datorita faptului ca s-a imbracat cu hainele unui servitor. Victoria de la Posada a fost descrisa in Cronica pictata de la Viena si a marcat inceputul afirmarii statului medieval tara Romaneasca, in aceasta zona, ca stat de sine statator.

    Trebuie spus si faptul ca Posada-locul bataliei, nu a fost identificata cu exactitate si ca nu este nici numele localitatii. Denumirea s-a pastrat datorita faptului ca posada inseamna loc intarit natural, trecatoare ingusta in munti, iar cercetarile realizate de istorici i-au facut pe acestia sa considere ca locul bataliei s-ar afla undeva in tara Lovistei.

Domnia lui Basarab I s-a incheiat in 1352. Pe peretele bisericii domnesti din Curtea de Arges sta scris: In anul 6860 (1352) la Campulung a murit marele Basarab voievod. Traditia consemneaza ca tot acolo a fost si ingropat, lucru care se regaseste si intr-un document din 1714 pentru manastirea Negru Voda din Campulung de la domnitorul Stefan Cantacuzino. Acesta, vorbind despre Negru Voda (Basarab I) si Nicolae Alexandru spune ca le sunt trupurile lor ingropate in aceasta sfanta manastire. Lui Basarab ii va urma la domnie fiul si asociatul sau, Nicolae Alexandru (1352 - 1364).

 

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright 2009 by Catalin C.