Acasa

Articole

Domnitori

Resurse

Contact


 

Alexandru cel Bun (1400-1432)

 

d

            Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Musatinul a fost domnul Moldovei  intre anii 1400 - 1432 si i-a succedat la tron lui Iuga. 

           Alexandru cel Bun a intreprins o importanta opera de organizare politica, administrativa si ecleziastica a Moldovei. A incurajat comertul, confirmand negustorilor polonezi un larg privilegiu in 1408, act in care este atestat si orasul Iasi. A obtinut recunoasterea mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia de la Constantinopol.

           Lunga sa domnie a corespuns, unei perioade de pace, rezultat al politicii extrem de abile a voievodului moldovean, care a mentinut echilibrul intre Ungaria si Polonia. Astfel, recunoscand suzeranitatea lui Vladislav Jagello - a incheiat tratate de pace cu acesta in 1402, 1404, 1407, 1411 si 1415 fagaduindu-i acestuia sfat si ajutor impotriva oricarui dusman -, Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei in fata oricarei incercari a Ungariei de a controla drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecand prin Moldova, de gurile Dunarii, mai precis de cetatile Chilia si Cetatea Alba.

          Acordul dintre Polonia si Ungaria, incheiat la Lublau la 15 martie 1412, reprezenta un mare pericol pentru Moldova, fiind primul acord de impartire a unui teritoriu romanesc in sfere de influenta. Acordul nu a fost aplicat, datorita faptului ca Alexandru si-a onorat intotdeauna obligatiile rezultate din acceptarea suzeranitatii regelui polon si datorita contradictiilor polono-maghiare.

         In calitate de vasal al lui Vladislav Jagello, i-a acordat acestuia sprijin militar in doua batalii purtate impotriva Cavalerilor Teutoni: la Grunwald, in 1410, si la Marienburg, in 1422, ambele fiind castigate de catre polonezi. De asemenea, in timpul sau, in 1420, au loc primele confruntari dintre Moldova si Imperiul Otoman. Turcii au asediat Chilia si Cetatea Alba, dar Alexandru a reusit sa le apere. Alexandru cel Bun a murit la 1 ianuarie 1432 in urma unei boli contractate in luptele dintre Polonia si Ungaria. In urma lui au ramas mai multi fii care s-au luptat ani de zile pentru a ocupa tronul.

 

 

 

Pentru ca eroii....nu mor niciodata ! 


Copyright 2009 by Catalin C.